Новорічна відпустка в Іспанії

Все почалось із жарту моєї найкращої подруги яка запропонувала разом відвідати Іспанію. Так і сталося, наступного вечора, ми зібрали всі документи, наші батьки купили квитки. Ось так жарт перетворився на незабутню подорож.

4Наші пригоди розпочались з поїзду до Києва та безсонної ночі. Далі був автобус до Борисполя, паспортний контроль та перший в моєму житті літак.

Так через декілька годин ми опинилися у аеропорту Амстердаму, Нідерланди. Ось там і почалися справжні пригоди. Під час проходження паспортного контролю, нас зупинили та відправили до міграційного вікна. Приводом до цього стало те, що ми з подругою були 16-ти річні та подорожували без батьків. За законами України після 16 років підлітки можуть перетинати кордони країни без супроводу та письмового дозволу батьків. Але нам пощастило і на всяк випадок ми зробили і цей документ. Пояснивши всю ситуацію працівникам аеропорту та представлення письмового дозволу, нас спокійно пропустили далі. Звісно ця ситуація трошки вибила нас із колії, але знання англійської мови та необхідні документи врятували нас.

Ще один літак, і ми у сонячній Іспанії, після похмурого та холодного Амстердаму, цей контраст дуже кидався в очі. Ми прилетіли до Аліканте, година у автобусі із незабутніми краєвидами і ми у місті Торрів’єха.

Торрев’єха очима українки

Як би банально не звучало, але перше на що звертаєш увагу, так це на чистоту. По всьому місту розміщені мусорні баки, які часто одразу з розподілом на папір, пластик, скло та органіку. Таким чином мешканців міста залучають до переробки сміття та збереження екології.

Хочу відзначити, що іспанці дуже люблять собак, тож їх багато на вулицях. Але у цьому є і мінус, тому що не всі власники хвостатих улюбленців прибирають за ними.

Вулиці, на відміну від українських вузькі, але дуже затишні. Гуляючи містом вас оточують невисокі будинки, максимум у 5 поверхів. Така особливість компенсує невелику відстань між спорудами та розширює простір. Будівлі зазвичай персикового, або пісочного кольору, як і навколишній ландшафт, а вікна часто прикрашають яскраві квіти у вазонах.

На вулицях Торрев’єхи багато кафе з терасами, у яких готують смачні іспанські страви за приємні ціни, по Європейським міркам. Наприклад коктейлі коштують 5 євро, свіжі соки по 4-5, а велика та смачна паелья від 10 євро. Часто можна побачити маленькі заклади які спеціалізуються на італійському морозиві. Купуйте, та не бійтеся брати з невідомими вам назвами та смаками, точно не пожалкуєте. В середньому воно коштує від 1 до 5 євро, ціна залежить від порції морозива.

5

Узбережжя міста омивається Середземним морем. Вода дуже чиста та тепла. На дні зустрічаються маленькі рибки та крабики у закручених мушлях. Пляжі всі чисті та пісочні.

Усі торгівельні центри та великі універмаги знаходяться на окраїні міста. До них можна дійти пішки, або поїхати на автобусі, по місту він коштує 1.30 – 1.50 євро. Там же знаходяться автосалони, мебельні центри та будівельні магазини.

Магазини та чим вони відрізняються від українських

У цьому пункті відмінностей також багато. По-перше, великий вибір будь яких продуктів. Вибір та ціна фруктів трохи відрізняється від наших. На полицях можна знайти гранати, виноград, яблука, апельсини, багато манго, які на відміну від наших солодші та дешевші, за кілограм просять від 2 до 4 євро. Круглий рік продаються ягоди які коштують дорожче ніж фрукти, за малину доведеться віддати в середньому 7 євро за упаковку у 200 грам.

Вибір овочів приблизно такий як і в Україні. Зручно, що в магазинах продаються порції с готовими салатами, які зручно брати з собою, або їсти на ходу. Така порція коште приблизно 7 євро.

Приємно вражає різноманіття солодощів. Їх тут дійсно багато: різні види шоколаду, мармеладок, карамелі, цукерки. Тут продаються такі смаки про які ви ніколи і не чули. Що по цінам? Маленьку шоколадку можна купити за 1,50 – 2,50 євро, а велику за 4 – 6.

8

Різні напої які ви не раз бачили у інтернеті та хотіли спробувати тут можна купити, тож не упустіть свій шанс.

Далі сири. Їх тут теж багато й вони дешевші ніж в Україні. Наприклад, за камамбер вагою у 250 грамів ви заплатите 5 євро, у нас за ці гроші можна купити лише 75 грамів, а-то й менше. Моцарелла, один із найпопулярніших видів сирів у Іспанії коштує 3 – 5 євро за 100 грам.

Хамон – гастрономічна візитка країни, його ціна варіюється від виду м’яса, віку тварини, часу в’ялення. 3 – 5 євро коштує мінімальна упаковка у 100 грамів. Але не варто зупинятися тільки на цьому виді м’яса, адже іспанці роблять ще дуже смачні ковбаси, якщо пощастить їх можно купити за 2 евро штука.

Оплачувати свої покупки можна на звичайній касі, але цікавіше піти на касу самообслуговування, часто такий варіант швидше. Такі каси зручні та продумані так, що вкрасти нічого не вийде. Система така: ваш візок, або кошик ставиться на спеціальну підставку з вагами, потім ви натискаєте на кнопку для розпочинання роботи. Після сканування товар не можна тримати в руках, його слід ставити на іншу підставку також з вагами, якщо цього не зробити то жоден наступній товар ви не зможете просканувати. На таких касах можна розплатитися як картою, так і готівкою.

Трохи про людей та їх звичайне життя

Люди цієї теплої країни дійсно дуже позитивні. Темп їхнього життя неквапливий та розмірений. Часто у них є цілих 2 обіди, особливо, якщо робочий день починається рано вранці. Перший о 12 годині дня, другий о 4 годині, його ще називають сієстою. Тож з 4 до 5 вечора місто вимирає, на вулиці мало перехожих, кафе закриваються, вони працюють лише у туристичних місцях. Маленькі магазинчики також ідуть на відпочинок.

Що до відпочинку, вечері та на вихідних Іспанці відвідують різні кафе у компанії сім’ї чи друзів. У Торрев’єсі багато таких закладів у порту, де можна смачно поїсти, подивитися на море. Ще одним видом відпочинку на вихідних, є сімейні поїздки до інших міст. До того ж є на що подивитись. У таку програму зазвичай входять екскурсії по старим замкам, прогулянки по ботанічному саду, або підняття у гори з пікніком.

Розваги та відпочинок

Що цікавого можна відвідати у Торрев’єсі після моря, ресторанів та магазинів? І перше в цьому списку, це парки. Що ж в них незвичайного? Звісно інші рослини, тут ви побачите дивні дерева у яких коріння ніби росте із гілок, тропічні квіти яскравого кольору, пальми та багато чого цікавого. Всі доріжки викладені каменем, є місця де посидіти. Також парки, зазвичай, мають великий простір де можна погратися із собаками. Тут вас будуть оточувати дивні співи тропічних птиць. Найбільша особливість, це кури, гуси та лебеді. Ці птиці спокійно живуть у парку та гуляють по ньому. У них є свої вольєри які регулярно прибирають та чистять.

10

Також ви можете відвідати рожеві солоні озера. Вони знаходяться за містом, дібратися до них можна на автобусі. Це унікальні озера, яких не так багато у світі. Вода у них через великий відсоток солі дійсно насиченого рожевого кольору. Цю сіль також відправляють на експорт та продають.

Як вже згадувалося раніше у місті є велика набережна. Що цікаво те, що на ній е велика та довга лавка, знаходиться на краю обриву у 4 – 5 метри. Знизу знаходиться пляж та море.

Обов’язковим до відвідування є порт та маяк. Дорога до нього займає близько 2 кілометрів. З двох боків вас буде оточувати море та неймовірні заходи сонця. Якщо ви втомились, тут також є місця де можна присісти та відпочити.

Як заробити гроші без робочої візи?

Звісно мова йде не про великі суми грошей, у такому випадку це буде нелегально. Так як наша подорож була доволі бюджетною, нам з подругою вдалося трошки заробити, хоча винагороди ми і не очікували. За догляд за песиком нашої знайомої ми отримали 5 євро. Ви можете підзаробити таким же чином. До безпечних способів заробітку можна ще віднести прибирання у будинку, або квартирі. Декілька годин роботи і можна дозволити собі ще одну порцію морозива.

Поради для перельотів:

  1. Не купуйте воду у аеропорту, а візьміть із собою пусту пляшку. Адже ціни на воду кусаються, а у літаках не завжди вона безкоштовна. Але у аеропортах е спеціальні поїлки із прісною водою, там ви безкоштовно наберете собі води;
  2. Завжди читайте правила авіакомпанії якою;
  3. Уникайте скла. Воно може розбитися та пошкодити ваші речі, та привести до неприємних ситуацій.
  4. Ознайомтесь із списками продуктів які можна вивозити з країни та у якому об’ємі;
  5. Залишайте в чемодані вільне місце, повертаючись додому, воно вам заводиться.

Кульчицкая Арин