Альтернативна мода

Кінець целофанової ери

Чи не найпершим кроком до свідомого споживання є відмова від пластикових пакетів. Шкода від них очевидна: у природі вони можуть не розкладатися сотнями років, тим самим забруднюючи грунт, води та становлячи загрозу для підземних і морських жителів. Ми пропонуємо вам розглянути екозамінники звичних нам пакетиків.

Близько 10 країн світу вже прийняли нормативні акти про заборону або обмеження використання полімерних пакетів. Час корисної експлуатації за призначенням яких рідко коли перевищує 30 хвилин, а період розщеплення становить понад 100 років. Українські урядовці також не сиділи, склавши руки, і зареєстрували відповідний законопроєкт у Верховній Раді. Мова йде про заборону поліетиленових пакетів з січня 2022 року. Альтернативою звичних нам “кульочків” можуть стати:

Екосумки — дуже зручні та практичні. Їх виробляють з натуральних або синтетичних матеріалів із використанням відходів виробництва чи вторинного сировинного матеріалу. Вони дуже міцні, легко перуться, можна використовувати багаторазово. До того ж, екосумки викидаються рідше. Під час їх знешкодженні виділяється менше шкідливих речовин, ніж у ході утилізації поліетилену. Одна з торгових мереж ввела «еколінійку» сумок.

10

 Плетені сумки-сіточки знову стають популярними, завдяки тому, що відмінно підходять для перенесення продуктів і товарів. Сьогодні сіточка — не тільки екологічна альтернатива пакетам, але й модний тренд: різнокольорові, капронові або бавовняні, довгі або маленькі — у продажу є великий вибір.

https://podskazok.net/ekologiya/mnogorazovye-sumki-dlya-ovoshchej.html

11

Ми поспілкувалися з жителькою, котра йшла з магазину з такою «авоською». Любов Федорівна розказала нам, що все життя скуповується чи з такою сіточкою, чи з тканинною сумкою, котру пошила сама: «Це й надійніше, і стильніше. Як бачите, мода повертається. На моїй пам’яті всі з такими ходили, і ніхто не скаржився. Це вже з розвитком бізнесу почали випускати то целофанові, то поліетиленові пакети. Ніколи їм не довіряла: це ж яка шкода людині та довкіллю!».

 Паперові пакети, пакети з крафт-паперу, обгортковий папір — найпростіший варіант упаковування, що біорозкладається. Це екологічно чистий і безпечний продукт. Він швидко перегниває на звалищі й не завдає шкоди природі. Зараз існують паперові пакети, розраховані на велику вагу, і в цьому плані вони анітрохи не гірші за поліетиленові. Зрозуміло, вартість такого пакета буде виправдана тільки в тому випадку, якщо він використовується багаторазово. Адже проблема вирубку лісу залишається актуальною. Папір розкладеться так швидко, як і зникнуть ліси через діяльність людини. Та прогрес не стоїть на місці. Старшокласник Валентин Фречка із Закарпаття винайшов пристрій, який дає змогу переробляти опале листя в папір. Такий собі «коловорот паперу в природі».

12

Тканинні мішечки чудово підійдуть для сипучих продуктів (борошно, крупи, цукор). Вони набагато міцніші та надійніші за поліетиленові пакети та прослужать дуже довго. А щоб у них не заводилися жучки, прокип’ятіть мішечок у насиченому розчині кухонної солі. Економічна та екологічна альтернатива поліетиленовим пакетам завжди у нас під рукою.

https://pustunchik.ua/ua/treasure/tools/drugie-podelki/podarochnyye-meshochki.

13

Біорозкладні пакети для сміття – чи дійсно вони екологічні?

ГО «RE: THINK» переклало дослідження Університетів Брно та Варшави та провели паралель з українськими реаліями.

Біорозкладні пакети для сміття – чи дійсно вони екологічні?

Ми часто чуємо запитання від вас, щодо так званих біорозкладних пакетів для сміття. Ось короткий лікбез по наявних на українському ринку пакетах для сміття.

1. Пакети для сміття з приставкою «біо», що продаються в супермаркетах та господарчих магазинах.

Насправді не «біо». Це оксорозкладний матеріал, що на 98-99% скаладається із звичайного поліетилену + домішки, що пришвидшують розпад. Від того, в яке середовище потрапить ваш пакет зі сміттям, залежить розпадеться він чи ні, і які з того наслідки.

Припустимо, ви нечемний громадянин та лишили свій пакет зі сміттям десь під парканом або під деревом, то (приблизно) за обіцяний на упаковці термін цей пакет розсиплеться на мікроскопічні шматки поліетилену (мікропластик). Станеться це тому, що для початку процесу оксидації (відповідно, розпаду матеріалу) необхідний доступ кисню. Далі мікропластик залишається у грунті, непомітний для ока, потрапляє у воду, а там і до нас в організм разом із їжею.

Якщо ж вивикнули пакет зі сміттям у призначене для цього місце, то у сьогоднішніх реаліях у 93% випадків він попаде на сміттєзвалище. Але там він буде похований без доступу кисню під тисячами тон інших відходів. І не розпадеться, а лишиться абсолютно без змін.

Отже, це все тільки маркетинг і нічого спільного з екологією не має. Такі пакети для сміття є укранського й іноземного виробництва. Зазвичай на них не вказаний склад, а тільки обіцянки безслідно розчинитись за 3 роки. Вартість упаковки таких пакетів коливається в межах 20-30 грн.

Тому в черговий раз хизуючись своїм біо-пакетом, пам’ятайте, що виробник зманіпулював вашим бажанням поводитись екологічно-свідомо і скинув з себе відповідальність за забруднення довкілля, додавши дешеву домішку та написавши неправду на упаковці.

2. Пакети для покупок з торгових мереж з приставкою «біо»

Змушені вас засмутити, але це такий самий матеріал, як і у попередьому пункті. Але те, що ви використовуєте пакети від покупок для сміття – це вже дуже добре, адже пакет використовуєтся на 1 цикл довше!

3. Пакети для сміття з крохмалю.

Такі пакети виготовлені з відновлюваної сировини – крохмалю. Наприклад, кукурудзи, картоплі, касави. Найголовніше, вони дійсно розпадаються і довкіллі і не шкодять йому.

На жаль, виробництва таких пакетів в Україні немає. Технічно воно можливе, але через високу вартість вони не можуть конкурувати з псевдоекологічними біопакетами.

Придбати їх можна у невеликих магазинчиках, що імпортують їх невеликими партіями. Вартість їх висока, але поки що, це єдині безпечні для довкілля пластикові пакети для сміття.

Оскільки за кордоном сертифікація таких пакетів обов‘язкова, на них нанесені відповідні позначки (Vincotte, GreenPla, DIN CERTCO, тощо).

Але знайте, що з якого матеріалу б не був зроблений ваш пакет, велика кількість ресурсів витрачається на його виготовлення, перевезення, а згодом – збір та переробку. Чим довше він буде корисним, тим більш виправданим буде цей шлях. А тому найкращим варіантом стане відмова від одноразового використання й здійснення покупок з власними торбинками.

Стрілець Алла.