Прибутковий будинок Ріхтера

З тих часів, коли Запоріжжя було повітовим містечком Олександрівськ, і до наших днів доволі непогано збереглася будівля де жив і працював аптекар Август Ріхтер. Він був провізором, а також меценатом, безкоштовно відпускаючи лікарські препарати хворим з дитячого притулку. Також займався видавничою справою, видавав олександрівську німецькомовну газету. Для розвитку свого бізнесу підприємець потребував приміщення. Тож, він вирішив побудувати заклад власним коштом. Так в місті виріс двоповерховий прибутковий будинок з червоної цегли. А на першому поверсі розташувалась аптека.

Прибутковими будинками в той час зазвичай називалися ті будівлі, квартири в яких здавалися в оренду різноманітним людям, але двоповерховий будинок Ріхтера мав вузьку спеціалізацію. Будівля була побудована в самому початку 20 століття з червоної цегли. З того, що ні піддалося впливу часу, зберігся балкон з кованого заліза з навісом в центрі, який є головною окрасою будівлі. Металеве коване огородження свідчить про заможність господарів. Однак сам будинок покрився тріщинами, з якими намагалися боротися шляхом косметичного ремонту.

Між першим і другим поверхами, в районі карниза, якщо придивитися, можна побачити ледь помітний напис «Аптека» На другому поверсі вів приватну практику фахівець-отоларинголог — лікар Кроник. Крім того, частина другого поверху займало агентство контори «Русь», що була агентством нерухомості. Тут проводилися угоди з продажу-купівлі-оренди квартир, будинків, навіть заводів і фабрик.

У 1906 році будинок та аптеку успадкувала донька Августа Ріхтера – Амалія. Але фактичним власником і керівником був її чоловік Лев Пензгольд. У радянські часи будівлю було націоналізовано і сучасна влада розмістила тут різні адміністративні установи. Після Другої світової війни споруда стояла занедбаною. Згодом до неї прибудували гуртожиток та п’ятиповерховий житловий будинок. Сьогодні приміщення займає комунальна установа, а сама будівля занесена до реєстру нерухомих пам’яток України.

Використані джерела : Прибутковий дім Ріхтера, Запоріжжя

Архітектура Запоріжжя: прибутковий будинок Ріхтера | Ранок на Суспільному

Вікторія Биш