Духовенство та представники запорізької влади закликали виховувати молодь по-козацьки

Круглий стіл на тему «Православ’я та козацтво ях духовна основа патріотичного виховання в Україні» пройшов 26 листопада в Обласному центрі патріотичного виховання молоді. На заході зібралися представники органів влади, громадських організацій, духовенства, науковці, студентська молодь, які мали на меті дослідити проблеми та перспективи формування духовної культури в Україні.

На початку круглого столу модератор, кандидат філософських наук Микола Мальований оголосив тему, мету та регламент заходу. Першим виступив заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Андрій Гамов: «Щоб об’єднати молодь, виховати в них патріотизм, необхідно звертатися до історії козацтва. Не слід спиратися на американських політологів, коли в нас є власна історія».

Про духовність, православ’я та роль релігії в житті козаків детальніше розповів архієпископ Лука. На його думку, національна ідея ґрунтується на вірі, традиціях та поглядах, а козацтво об’єднує в собі цю ідею.

Загострилися атмосфера круглого столу після виступу кандидата філософських наук, доцента кафедри філософії та політології Запорізької державної інженерної академії Ганни Макушинської, яка в своїй доповіді зазначила, що, на її думку, козацтво не було духовним, і для того, щоб стати козаком, треба було всього-на-всього вивчити молитву та вміти хреститися. Ця теза одразу ж викликала обурення в представників духовенства та козацтва. Зокрема, архієпископ Лука наголосив, що козаки дійсно були віруючими людьми, оскільки вони будували багато монастирів, храмів, аби молитися.

«Козак – це патріот, захисник, високо обізнаний державний  діяч , який є православним. Козацтво заклало першу конституцію (прим. авт. – Конституція Пилипа Орлика), державу (прим. авт. – Гетьманщина) та приклади для виховання», – зауважив Верховний отаман Війська Запорозького Олександр Панченко.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Яна Чівільова