Французький режисер Даніель Котар зустрівся з запорізькими кіноманами

Відомий французький режисер, сценарист, продюсер, актор та композитор Даніель Котар побував у Запоріжжі та зустрівся з українськими кіноманами 19 вересня у КТ Довженко та 21 вересня у кіноклубі «Восхождение». Пана Котара запросила керівник запорізької громадської організації «Французький культурний центр «Alliance Française» Людмила Богдановська.

«Ми познайомились у Парижі, куди я приїхала з групою студентів. Екскурсія Паризькою студією Люка Бессона та зустріч с Даніелем Котаром не залишили нас байдужими – запросили кінорежисера до нашого міста», – розповіла Людмила.

На засіданні запорізького кіноклубу «Восхождение» французький режисер познайомив глядачів з фільмами, які стали лауреатами міжнародних кінофестивалів: повнометражний «Le Pacte» та короткометражки «Гра в класики» (La Marelle) і «Хлопець із сірниками» (Lе garçon aux allumettes).

«Запорізькі глядачі побачили художній фільм «Le Pacte» у перекладі «Alliance Française». Над великим текстом (приблизно 60 сторінок) працювало п’ятеро людей. Також представили дві короткометражки. Перша стрічка «Хлопець з сірниками» була створена у 1998 році під впливом молодіжної революції, друга – «Гра в класики» (2000 рік) порушує питання війни. Так вийшло, що перший раз цей фільм демонструється у країні, де по-справжньому йде війна, – підкреслила Людмила Богдановська. – Озвучив стрічки Юрій Страшков. Гадаю, закадровий переклад справив певне враження на публіку».

Даніель Котар поспілкувався з глядачами, розповівши не лише про французьке кіно, а й про власну творчість.

«Моя мати працювала у кінотеатрі, тому з самого дитинства я знайомився з кіномистецтвом. Шведським, американським, італійським, – згадує Даніель. – Пам’ятаю, навіть малюнки оформлював у вигляді кадру з кінострічки. З ранніх років зрозумів, що французьке кіно багатопрофільне. Таким воно є й сьогодні. Та, на жаль, режисери змушені створювати фільми у певному форматі.

Родоначальник французької кіноіндустрії Луі Люм’єр казав, що кіно – це вигадка без майбутнього. Повністю згоден із цією думкою. Кажуть, з появою нових технологій, кіно вмирає, але слід відзначити, що останнім часом у Франції спостерігається активне відвідування кінозалу.

Проблема у тому, що більшість фільмів можна знайти в Інтернеті. Цей факт вбиває навіть телебачення», – поділився режисер.

Зараз Даніель Котар працює над короткометражним фільмом про життя в Марселі та над повнометражним у жанрі італійської комедії. «Пороги» бажають натхнення, нових ідей та творчих успіхів метру кіномистецтва!

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Наталія Гордибакіна