5 просторів для цікавого дозвілля в Запоріжжі

«Пороги» продовжують цикл публікацій про можливості цікавого дозвілля в Запоріжжі. Нагадаємо, раніше ми писали про топ-7 сайтів, де публікуються анонси міських подій. Цього разу наша авторка Маргарита Панасенко дізнавалась про популярні подієві майданчики, що варто тримати в пам’яті, плануючи собі розважальну, освітню чи культурну програму.

LOFT Млин 

Арт-центр LOFT Млин почав працювати всього рік тому і стрімко здобув славу одного з найцікавіших просторів у Запоріжжі. Сьогодні тут відбуваються театральні покази, концерти, художні виставки, фестивалі та різноманітні вечірки. Це вільний простір для будь-яких творчих задумів і планів, тож нічого дивного, що тут збирається найкреативніша молодь міста. Свою назву лофт теж отримав не просто так, адже створений він у приміщенні п’ятиповерхового парового млину, побудованого ще наприкінці ХІХ століття.

Вхід на заходи: вільний або за благодійним внеском (залежно від події).

ed-space

Edison Space Coworking 

Edison Space – це більше, ніж коворкінг! У цьому місці вам неодмінно захочеться стати частиною активної спільноти людей, готових обмінюватися досвідом, ідеями і допомагати один одному в реалізації соціально значущих проектів. Щотижня в коворкінгу відбуваються різні освітні й культурні заходи – тренінги, воркшопи, зустрічі з цікавими спікерами, а також концерти й фестивалі. Наприклад, найближчі події в липні – фестиваль американського кінозустріч з журналісткою Громадського ТБ Запоріжжя Оленою Широковою,  а також вже традиційний ярмарок вакансій в рамках соціального проекту «Перспектива».

Олександра Старцева– Я була в цьому місці вперше, на презентації збірки «Insomnia», і мені все дуже сподобалося. Атмосфера дуже затишна і домашня. Не вистачало тільки пледу і чаю з печивом. З майбутніми заходами я не ознайомлювалась, але із задоволенням ще раз би пішла туди. Такі місця потрібні. Вони особливі і задають інший, позитивний настрій, – поділилася враженнями студентка I курсу Запорізького національного університету Олександра Старцева.

Вхід на заходи: вільний або за оплату, зазвичай 50-60 грн. (залежно від події).

Під час бібліотечного ярмарку
Під час бібліотечного ярмарку (фото – Сергій Андрух)

Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека 

Обласна наукова бібліотека також намагається не відставати від сучасності. Тутешні книжкові фонди поповнюються новими виданнями й документами, для читачів проводяться «віртуальні» фотоконкурси. На базі закладу діють центри вивчення іноземних мов, проводяться екскурсії й виставки, літературні зустрічі й кіноперегляди. Є навіть свій коворкінг – СпільноHUB, де можна попрацювати за ноутбуком або взяти участь у тренінгових програмах. До речі, до кінця літа у науковій бібліотеці відкрито читацький дворик, де пропонують почитати нові книжки просто неба або долучитись до буккросингу.

Вхід на заходи: вільний (але треба мати з собою читацький квиток).

Запорізька книжкова толока у "Козак-Палаці" (фото - Сергій Андрух)
Запорізька книжкова толока у “Козак-Палаці” (фото – Сергій Андрух)

Виставковий центр «Козак-Палац» 

«Козак-Палац» – найбільший виставковий центр в Південно-Східній Україні. Окрім виставок, в ньому проводяться фестивалі, форуми, конференції та ярмарки. Одними з найбільш очікуваних подій цього року, наприклад, є IT-форум, фестиваль «Запорізька книжкова толока», «Ярмарок освіти» та «Територія творчості».

Христина Майдук– Минулого року я відвідала «Книжкову толоку», і вона мені дуже сподобалася. Мені подобаються такі заходи і просторі зали, що вибирають для їхнього проведення. Було все дуже зручно, компактно, продумано. Від самої Толоки я отримала купу задоволення, тому що можна було поспілкуватися з дивовижними людьми. Бути присутнім на презентаціях книг і навіть отримати їх у подарунок. Від цього заходу отримала тільки позитивні емоції, – повідомила студентка I курсу Запорізького національного університету Христина Майдук.

Вхід на заходи: залежно від події.

Дирижабль

Антикафе «Дирижабль» 

Каюти «Дирижабля» створені для того, щоб ви могли насолодитися затишною ламповою атмосферою та відпочити після важкого дня. Тут пропонують потонути в подушках з джойстиком з PS4 або XBOX360, увійти в азарт з кікером (він же настільний футбол), провести вечір в кімнаті-кінозалі, весело відзначити свято і навіть почитати книжки за чашкою ароматного чаю. Антикафе відкрито для будь-яких ідей та починань: тренінги, турніри, музичні джеми, ночівлі, фотовиставки, кіноклуби, літературні вечори – і це далеко не весь перелік ініціатив.

Ольга Бадло– Я вважаю, що це цікаве і незвичайне місце, де ви платите не за меню, а за час, проведений в цьому закладі. Я є противником алкогольних напоїв, і це місце просто створене для таких, як я. Тут можна скуштувати безліч безалкогольних напоїв, починаючи від лимонаду з льодом і закінчуючи фрапучино, латте і чаєм з імбиром та корицею. Мені подобається відзначати свята в цьому закладі та просто приходити пограти в «Мафію», адже тут щоразу на тебе чекає щось цікаве і неймовірне, – розповіла Ольга Бадло, працівниця індустрії краси.

Вхід: за тарифами антикафе, якщо вартість події не обумовлена додатково.

Підготувала Маргарита Панасенко

Фото до публікацій взяті зі сторінок LOFT Млин, Edison Space, ЗОУНБ, антикафе “Дирижабль” у фейсбуці.

Читати також: Де в Запоріжжі подивитись кіно просто неба, за чашкою або з баяном у руках.